Tech forudsigelser for 2010

Som altid, når et nyt år starter, har man nogle forventninger til dette kommende år. Dette kan være ting som ville være totalt hovedløse ikke at foretage sig, eller det kan være ting som vi har set i det små, men som i løbet af 2010 vil blive en defacto-standard. Det vil også være ting i forbrugernes adfærd, som vil tvinge brancherne til at reagere anderledes.
Nogle af de nedenforstående forventninger er “Dream-On, Frandsen”-ting. Ting som måske ikke vil ske i 2010 pga den nuværende økonomi.

Nedenfor er mine 15 bud på, hvad der vil rykke i 2010.

1. AppleTablet/Apple eBooks Store:
Fokuseret på 3G, eBooks og Video – den vil komme i løbet af sommeren og prisen vil være omkring 5.000,-.
Grunden? fordi Apple ikke har haft et revolutionerende produkt siden iPhone, og en AppleTablet vil udradere netbook-markedet, ligesom iPhone gjorde det med mobil-markedet. Apple eBook Store, vil være en no-brainer, for når Tablet’en kommer, skal folk jo have et sted de kan købe eBooks, og der er vist ingen der kan forestille sig, at Apple lader folk købe bøgerne hos Amazon – slet ikke set i lyset af hvor nedlukket en standard iPhone er.

2. Cloud-Computing
– en virksomhed som IBM, Dell eller Orable (måske endda en mobil-udbyder) vil markedsføre sig på Cloud-computing, for ingen vil stå stilsiddende til GoogleDocs succes.
Cloud-computing-industrien vil dog blive ramt af en mega-sikkerhedsbrist – et “CloudHack”. Dette vil også være grunden til at en stor spiller kommer ind på dette marked.

3. IBM vender tilbage til hardware-produktion.
Da de nu har distanceret sig så meget fra Levono som de kan, vil de komme med en linje af nye CloudBooks eller NetBooks. De har meldt sig ud af hardware før, kommet tilbage og ny er de ude igen – men de kommer retur…

4. Minut og dataplaner på mobil-markedet vil styrtdykke.
– der er ingen der vil betale de uhørt store priser på data og tale, og udbyderne vil blive nødt til at revurdere deres markedsplaner.

5. Microsoft vil forsøge sig med en Tablet
– men som altid med Microsoft, vil også dette slå fejl.

6. Mere NetBooks
– da de ikke selv kan lave noget ordentligt, bliver Microsoft nødt til at “feede” på andres marked. Derfor vil vi nok se en linje af Microsoft cloud-produkter a’la Word for NetBooks, og Adobe Photoshop for NetBooks – alle vil næsten fåå et “for NetBooks”-produkt.

7. Farvel Palm
– da de under ingen omstændigheder har opnået den succes, som skulle være deres redning i 2009 med deres PalmPre, bliver 2010 året hvor Palm enten går konkurs eller bliver solgt

8. ZunePhone
– da Zune er det eneste produkt i Microsofts sortiment som reelt har succes, og deres WindowsMobile 6.x er en katastrofe, er de tvunget til at tage det eneste produkt de har der er noget værd, få styr på deres mobil-strategi, og lade som om de kan finde ud af at lncere en “iPhoneKiller” – som om det nogensinde vil ske??? Ikke engang DROID kan være med der…

9. Chrome OS vil blive merget med Android (Android for NetBooks)

– der er ingen grund til at køre 2 opensource-systemer fra samme udbyder på 2 forskellige platforme, når den ene er nok til begge platforme.

10. Sikkerhed til mobiler
– 2010 bliver året hvor mobil-sikkerhed bliver det helt store. Før i tiden, men de primitive systemer, har det ikke været et issue, men med Apple OS på iPhone og Android-platformen til mange andre producenter, vil vi i 2010 se minimum 1 stor lussing til mobile platforme… og så kan folk sidde der med deres standard iPhone og få tæsk, da de ikke kan lægge et valgfrit AntiVirus program ind, eller de kan betale en 6-700,- for et til iPhone.

11. 3D-TV
– vil være det HD-TV var i 2004.
Ingen vil have råd til det, men det vil være det du ser i butikkerne.

12. EU vil forbyde eksklusiv-aftaler for telco’s
– EU vil forbyde eksklusiv aftaler i mobilbranchen, således iPhone eks. ikke kun er forbeholdt Telia, 3 og Telenor i Danmark. Således vil TDC også have en mulighed på dette marked – da de jo ligesom sov i timen sidst, og de med deres knaldgode udtalelse fra salgschefen erklærede at iPhone var et “niche-produkt”… Det samme gjorde Sonofon dog (nu Telenor), men de blev trods alt presset ud i at byde ind på dette marked.Men… TDC vil dog ikke se lyset (eller noget som helst andet lys) før de grå mænd over 60 bliver skiftet ud i den koncern, og de dropper deres socialdemokratiske holdning til alt nyt. TDC er og bliver en støvet koncern som igen og igen har forsøgt at gen-opfinde sig selv som en seriøs spiller på tele-markedet… ikke engang nyt navn hjalp dem… (TDC – teleDanmark Communications, men hvor blev den INTERNE kommunikation af???)

13. Konkurrencestyrelse vil blande sig i TDC-DONG-aftalen
– jeg er ret så overbevist om, at konkurrencestyrelsen vil kræve TDCs køb af DONGs fibernet omgjort, eller bede om at der tilføjes visse klausuler. I et lille land som Danmark, kan man ikke i det herrens år 2010 vende tilbage til de monopol-lignende tilstande vi havde tilbage i 80erne, hvor det var TDC der sad på det hele… Man kan ganske enkelt ikke tillade, at det er 1 virksomhed som sidder på både kobber-nettet (som efterhånden er af foruroligende kvalitet mange steder) OG fibernettet. Dette kan blive en stor sag i 2010, og sammenholdt med, at man fra EUs side vil kræve frit internet til europæiske borgere på min. 10Mbit, så er det nok så som så med indtjeningsmulighederne for TDC. Set i lyset af, at de har købt fibernettet for en slik, at det har givet DONG et underskud på 4 mia, og at det kun iflg. visse rapporter indtil videre kommer 46.000 husstande til gavn, er jo noget som er så latterligt at det er til at slå sig på lårene over… Jeg har set tal som indikerer at det samlet koster omkring 5 mio at lægge 1km fiber ned… om disse så er troværdige, skal jeg lade være usagt pt., men hvis man tæller med, at man skal grave en vej op, spærre den af, og have døjet med at omlede trafikken på denne vej, lægge kablet ned, fylde hullet op igen og asfaltere, så er vi nok ved at være derhenne ad. Folk vil have hurtigere forbindelser, men TDC har det med at sige “Hvad skal Hr. og Fru jensen bruge 100/100Mbit internet til?”
Jeg har så kun lige 1 ting at sige til det:
TDC – 1995: Hvad skal Hr. og Fru Jensen bruge internet til?
TDC – 2000: Hvad skal Hr. og Fru Jensen bruge ADSL til?
TDC – 2009: Hvad skal Hr. og Fru Jensen bruge Fiber til?

Jeg synes at ane en tendens…

14. Projekt Nathal
– vil blive udgivet, men overksygget af noget helt andet, og vil derfor ikke opnå den forudsete succes.Hvad dette “andet” bliver, har jeg ikke et specifikt bud på, men det vil helt sikkert være noget vi ser på CES her i januar.

15. Maskine -> maskine kommunikation
WiFi-Lan bliver det nye sorte, da ingen andre end Apple har fået integrationen til at fungere ordentligt for normale mennesker… man skal jo nærmest være atom-fysiker for at få sådan noget sat op i PC-verdenen.

Reklamer
Tech forudsigelser for 2010