iTunes Match kommer (nok) ikke til Danmark foreløbigt

Her gik man og håbede på at nogle i den danske pladebranche snart havde set lyset og opfattet at året er 2011, og alting nærmest sker online – men ak og ve – nej nej.

Tåberne mener åbenbart stadig at de har eneret på musik-distributionen i landet, og mens man banker hovedet hårdt ind i væggen og krydser fingre for at pladeselskaberne lider døden samt alle artisterne ville fingrene ud af bagdelen og blive uafhængige (dvs. tage ansvar for dem selv), så må vi – igen – vente i Danmark på at få de samme goder som amerikanerne alle fra nu af vil nyde godt af.

I 2006 fik amerikanerne mulighed for at leje – og købe – film via iTunes – det fik vi i sidste uge – smukt – igen er vi bagefter med noget som andre fik i sidste årti, og det tyder – igen – på at noget lignende er ved at ske med iTunes match.

Iflg. iPhoneGuide.dk, har det lange udsigter med iTunes match i Danmark: 
“Problemet ligger i rettighedsspørgsmålet, som Apple først skal have forhandlet på plads i de enkelte lande. Den slags tager tid – lang tid. I England udtaler en talsmand fra rettighedsorganisationen Performing Right Society, at der ikke sker noget i landet før tidligst i første kvartal 2012, det vil sige om 6-9 måneder. Han siger, at forhandlingerne med Apple er på et meget tidligt stadie og at parterne er meget langt fra at underskrive en aftale. En repræsentant fra pladebranchen bakker op og siger, der ikke sker noget før 2012.

Det kan lyde meget underligt, da det er præcis de samme pladeselskaber, der allerede har indgået aftale i USA, der nu er afventende i England. En af de ting de venter på er, at de vil se hvad der sker med slaget i USA, før de beslutter sig.” 

Pladebranchen er selv uden om den situation de befinder sig i, når de konstant blokerer for salgsfremmende tiltag, og ikke nok med at de naturligvis selv lider – det gør de kreative kunstnere jo også.

Iflg. artikelen på iPhoneGuide:
“Det vil sige, at folk finder det de skal bruge via fildelingstjenester. Det kan godt være, at pladeindustrien gider vente 9 måneder, men det gør forbrugerne ikke. En så stor mangel på forståelse for ens egne kunder finder man ingen andre steder – det skulle da lige være i filmbranchen, hvor problemet faktisk er endnu større. Her tror filmselskaberne er de kan styre markedet med kunstige regionsinddelinger og andre spidsfindigheder. Som sagt er resultatet bare, at kunderne findes ders indhold på anden vis.
Så svært bør det heller ikke være, at få de aftaler på plads. Måske er det på tide, at der kommer en fælles europæisk (EU) lovgivning på plads, så Apple og andre ikke skal forhandle med hvert enkelt land, men kan nøjes med EU som et hele. Det giver absolut ingen mening, at noget så gammeldags som landegrænser, skal være begrænsende for, hvor man kan købe digital musik eller film.”

Personligt mener jeg ikke at have købt en DVD de sidste 3-4 år, CDer købes KUN med Mike Oldfield, da det er et samler-spørgsmål fra min side, ellers findes alt andet gennem iTunes, newsgroups eller andre steder – en ting er 100% sikkert: Det findes IKKE i TP Musikmarked, Stereostudioet eller lignende.

Måske ender det hele med, at vi aldrig får iTunes Match i Danmark.
Et forsigtigt gæt er, at der plejer at gå omkring 9 mdr. fra at tjenester lanceres i udlandet, til man i Danmark får snøvlet sig sammen til at indgå en aftale.
Imens mister man så penge – måske flere millioner – i omsætning, alt imens man fra film- og pladebranchen ikke laver andet end at hyle, tude og beklage sig – over det der naturligvis er alle andre end ens egen skyld?!?

Som iPhoneGuide skrev:
“Hvis man skal forsøge at gætte på en tidshorisont, kan man jo sammenligne med åbningen af iTunes Store. Det skete i USA i oktober 2003. Otte måneder senere kom Frankrig, Tyskland og England til. I Danmark måtte vi vente indtil maj 2005. Altså en ventetid på 19 måneder. Man kan også samenligne med åbning for filmsalg i iTunes i 2006. Her er kun et par håndfuld lande i hele verden kommet med på vognen siden da”, og her i Danmark, fik vi som bekendt først muligheden i sidste uge!!!

Et optimistisk bud på hvornår iTunes Match kommer til Danmark er altså 9 måneder, men det pessimistiske er, at det aldrig kommer.

NB: Segmenter af denne post er skrevet af Martin – hentet fra iphoneguide.dk

Reklamer
iTunes Match kommer (nok) ikke til Danmark foreløbigt